top of page

Algemene Informatie - TIPS - WEETJES

 

Je doet er vast alles aan om lichaam en geest fit te houden. Natuurlijk kies je zoveel mogelijk voor gezonde voeding en besteed je de nodige aandacht aan je uiterlijk. Maar waarom wordt de verzorging van je voeten toch vaak overgeslagen?

Een reden zou kunnen zijn dat bijna iedereen zijn of haar voeten lelijk vindt. Laat je ze misschien daarom liever niet zien?

Pijnklachten worden vaak genegeerd en al gauw is het "normaal" om met klachten te blijven lopen. Een likdoorn bijvoorbeeld. Een zeer triviaal kwaaltje, waarvan de pijn ernstig wordt onderschat.

Gelukkig wordt een bezoekje aan de pedicure steeds minder als een luxe behandeling gezien. Pijnklachten door voetproblemen verhelp je (èn voorkom je) door regelmatig de pedicure te bezoeken. Pijnloos lopen nadat je likdoorn verwijderd is, is een ware verademing.

Houd je voeten op de been en maak een afspraak.

 

ZWEETVOETEN

Zweetvoeten kunnen het gevolg zijn van voetschimmel of andersom. De penetrante, onaangename geur wordt als zeer hinderlijk ervaren. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijk tot een infectie leiden. Vraag de pedicure om advies.

  

MARSVOET

Een marsvoet is een stressfractuur. De naam "marsvoet" is afgeleid van de lange marsen die soldaten moesten maken op stugge legerschoenen. Er doen zich barstjes of scheurtjes in het bot voor. Deze scheurtjes ontstaan vaak in één van de middenvoetsbeentjes. De pijn wordt speciaal opgewekt bij de voetafwikkeling. 

 

HIELSPOOR

Hielspoor is een veel voorkomende klacht bij hardlopen: een stijve en pijnlijke plek onder de hiel. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. 

De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel. 

·         Overbelasting of een te zwaar trainingsprogramma kunnen dan de oorzaak zijn.

·         Een goede warming up/cooling down kunnen deze overbelasting/blessures voorkomen.

·         Let op je gewicht.

·         Zorg voor een goede trainingsopbouw en goede, ondersteunende schoenen met schokdempende zool!

·         Realiseer je dat de meeste spikes geen enkele schokdemping of ondersteuning geven.

          Train dus zoveel mogelijk op je gewone sportschoenen. 

Wanneer jouw pedicure een marsvoet of hielspoor vermoedt, zal ze de nodige adviezen geven, waaronder het doorsturen naar de huisarts, een orthopeed of podoloog. Bij hielspoor kan het Medical Taping Concept (pijnverlichting) uitkomst bieden.

 

WINTERTENEN

Wat zijn dat eigenlijk? 

Wintertenen worden veroorzaakt bij mensen waarvan de bloedvaten te gevoelig reageren op kleine temperatuurverschillen. Wanneer het extreem koud is, heeft iedereen wel eens last van een tinteling in de tenen, maar bij deze mensen trekken de bloedvaten te snel samen. Sommige mensen kunnen al last ondervinden bij de koelafdeling in de supermarkt

 

Hoe ontstaan wintertenen?

Ons lichaam zit van nature slim in elkaar. Bij extreme kou wil het lichaam als eerste de centrale organen (hart, hersenen) beschermen en voldoende verwarmen. Om daarvoor te zorgen trekken als reflex de kleinere bloedvaten samen. Er ontstaan als gevolg van het samentrekken koudebulten op tenen, vingers en oorranden. Die kunnen paars uitslaan. Deze bulten kunnen jeuken, steken of soms zelfs echt pijn doen. Blaren en wondjes komen dan ook wel voor.

 

Goed gekleed in de kou!

Zorg ervoor dat het lichaam op de centrale plekken warm gehouden wordt bij koude. Dat is te bereiken met het dragen van een muts en bijvoorbeeld thermisch ondergoed. Dunne laagjes over elkaar houden beter warm dan een dikke laag. Denk natuurlijk ook aan de handschoenen en warme sokken, maar dat doen mensen eigenlijk als eerste. Kijk eens in een zaak voor outdoor/ buitensporten voor kleding. Dat materiaal houdt warmte vast en ademt. We beseffen het vaak niet, maar als de voeten goed voelen, merk je dat in het hele lichaam.

 

WAT NIET BIJ WINTERTENEN

Niet naar de verwarming snellen na een winterwandeling. Koude-bulten worden veroorzaakt door temperatuurverschillen. Je handen of voeten opwarmen bij de verwarming is daarom geen goed idee. De samengetrokken bloedvaten zullen veel te plotseling en veel te snel opengaan, waardoor veel bloed ineens weer doorstroomt. Dit steekt en prikt.

Hetzelfde geldt voor wisselbaden. Ook hier te grote, snelle temperatuurverschillen  met de daarbij behorende problemen.

Kleed je niet te warm aan. Dan kun je gaan zweten. En zweten is weer verdampen. En verdampen is afkoelen. Heb je last van zweetvoeten? Zorg dat je een extra paar sokken in je tas meeneemt.

Vaseline lijkt een goed idee als bescherming. Het laagje zorgt in sokken en schoenen wel voor verweking en kloofjes. Beter is het echter de voeten droog te laten.

WAT WEL BIJ WINTERTENEN

Draag geen nauwe schoenen. Te krappe schoenen verhinderen de bloedcirculatie.

Blijf ook vooral bewegen in de kou! Drink regelmatig iets warms.  

Voor mensen die last (kunnen) hebben van wintertenen is het belangrijk de bloedvoorziening op peil te krijgen en te houden. Af en toe een voetmassage is zeker geen overbodige luxe. Ook wanneer het leed al geleden is. 

  

SPORTSCHOENEN / DANSSCHOENEN   -  WIL JE WINNEN? DAN AAN DE BASIS BEGINNEN!

Hardlopen, tennissen, voetballen, maar ook dansen: bij alle actieve sporten zijn de voeten van het grootste belang. Zij staan aan de basis van goede prestaties. 

Wanneer voeten in goede conditie zijn, zullen hardlopers sneller zijn, dansers wendbaarder en voetballers succesvoller.

 

Voetbal, hardlopen, tennis, fitness....

Bij vrijwel alle sporten worden voeten extra belast. Geschikte sportschoenen zorgen voor een goede demping en stabiliteit

Is dit niet het geval dan kan er veel druk komen op spieren en gewrichten zodat er overbelasting en blessures kunnen ontstaan. Blessures die nogal eens voorkomen bij sporters zijn hielspoor of een marsvoet. Hierover meer onder het hoofdstuk "Pijn en Ongemakken".

Kies voor een sportschoen met vetersluiting. Die kun je goed vaststrikken. Vervang je sokken zonodig tijdens de rust. Dit ter voorkoming van blaren en overmatige transpiratie. 

Let er op dat de schoen is aangepast aan de te beoefenen sport. Het is verstandig om bij het kopen van sportschoenen hulp te vragen van een specialist; het aanbod is simpelweg te uitgebreid!

 

Dansen

De juiste maat is erg belangrijk bij de aanschaf van je dansschoen. Ja, natuurlijk, dat ligt voor de hand, zou je misschien zeggen. Maar iemand die op slecht zittende schoenen heeft gedanst, weet genoeg. 

Vooral als er veel gedraaid wordt is het belangrijk dat de schoen naast een goede pasvorm ook stevig zit. Het dragen van dansschoenen verandert niet alleen je houding, maar ook je balans en de manier waarop je beweegt. 

Draag je schoenen ook tijdens het oefenen om aan het verschil te wennen en let extra op je lichaamshouding.

  

NIEUWE SCHOENEN PASSEN? 

Pas altijd beide schoenen; links en rechts. Het is geen afwijking,  als de ene voet langer is dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.

Blijf niet alleen zitten, maar ga vooral staan en lopen. Je voet wordt iets langer en iets breder wanneer je staat en loopt. 

De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen in de breedte, maar ook in de hoogte. Nagels en tenen komen snel in de knel waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Zit een schoen in de winkel al niet lekker? Laat je niets wijsmaken: schoenen lopen niet uit. De schoen is dan gewoon te klein of te smal. Het bovenleer kan hooguit wat soepeler worden tijdens het gebruik, waardoor het zich aanpast aan het model van je voeten.

Naarmate wij ouder worden neemt de lengte van onze voeten toe. Niet omdat ze gegroeid zijn, maar omdat de banden wat slapper zijn geworden en de voet wat uitzakt. Koop in dat geval schoenen een maat groter dan je gewend bent.

 

Kinderschoenen

Zolang een kind zelf nog niet loopt, zijn schoenen af te raden. De banden en spieren van kindervoetjes ontwikkelen beter zonder schoenen. Let op: kinderen maken een snelle groeifase door in de leeftijd tussen 12 en 14 jaar. 

Controleer bij kinderen de voeten regelmatig. Dit is te controleren door het kind met de voet zover mogelijk naar voren te laten schuiven in de schoen. De ruimte bij de hiel moet voldoende zijn om een vinger tussen te leggen. Handig hulpmiddeltje bij twijfel: Zet de voet op een stuk karton of papier. Maak een omtrek van de voet en knip het uit. Beoordeel of het uitgeknipte model ook daadwerkelijk goed in de schoen past. Kindervoeten zijn namelijk zo flexibel dat ze zonder problemen schoenen kunnen verdragen die twee maten te klein zijn!

Laat een kind nooit op tweedehands schoenen lopen; die zijn al gevormd door de voeten van een ander.

 

De stiletto; een onweerstaanbare uitstraling

Het dragen van schoenen met een hak verandert je houding waardoor er druk komt te staan op je voorvoet en onderrug.

Voor je lichaam is een hakje van 2-3 centimeter optimaal. Wissel hoge hakken regelmatig af met lagere hakken of platte schoenen om de bal van je voet niet al te veel te belasten. Maak daartoe een hakkenplanning. In de avond een feest? Ga dan overdag met platte schoenen naar je werk. Wissel het liefst verschillende modellen schoenen af om hardnekkige, plaatselijke drukplekken te voorkomen.

De stelregel voor het lopen op hakken is dat, als je de schoen aan hebt en je op je tenen gaat staan, je hak een paar centimeter van de grond komt. Deze ruimte heb je nodig om je voet af te wikkelen tijdens het lopen.

​

VETERTECHNIEKEN

Door verschillende vetertechnieken toe te passen, kunnen problemen voorkomen worden en loopt u verder met minder pijnlijke voeten.

bottom of page