
Kalknagel / Schimmelnagel behandeling
VOETSCHIMMEL EN SCHIMMELNAGEL (kalknagel)
Schimmels zijn eigenlijk heel kleine plantjes. Alleen onder een microscoop zijn ze te zien. Voetschimmels groeien in de huid van de voeten, vooral tussen de tenen. Ze kunnen roodheid, blaasjes, velletjes en kloofjes veroorzaken die jeuken of pijn doen.
Voetschimmels groeien ook in en rond de teennagels. Een schimmelnagel wordt ook wel kalknagel genoemd. De nagels worden dan dik, stug, maar ook brokkelig en breekbaar. Ze verkleuren van geel naar bruin. En dat ziet er niet fraai uit. De nagelgroei wordt door de schimmel ook nog eens afgeremd, waardoor het lijkt alsof een behandeling met een schimmeldodend middel geen effect heeft.
Behandeling vergt dus een strikte en consequente aanpak van jezelf en een regelmatige terugkeer naar de pedicure om de nagels dun te laten frezen. Vaak zijn grote tenen aangedaan en 2 of 3 andere tenen. En dat is best vreemd, want alle tenen liggen toch vrij dicht bij elkaar in bed en in de schoen.... Het komt zelfs (bijna) niet voor dat alle 10 de nagels zijn aangedaan; vaak is er dan sprake van een andere aandoening.
En belangrijker: hoe kom ik er af?
Tips ter voorkoming en behandeling:
• Droog je voeten goed af na het wassen en beperk het gebruik van zeep.
• Draag elke dag schone sokken. Katoen en wol nemen het best zweet en vocht op.
• Draag open schoenen of lederen schoenen.
• Draag altijd slippers in zwembaden en onder openbare douches.
• Denk ook eens aan het douchematje bij je thuis; dit matje kan een besmettingsbron zijn, wanneer één van je huisgenoten een
schimmel aan zijn of haar voeten heeft. Je kunt ook jezelf voortdurend herbesmetten! Verwijder het daarom.
• Laat aangedane nagels bij een pedicure dun en glad frezen en behandel de nagels met een schimmeldodend product.
Vergeet niet sokken en schoenen mee te behandelen. Je kunt jezelf makkelijk herbesmetten.
De pedicure kan je verdere adviezen geven en eventueel deze producten verstrekken.
Het gaat hier niet om "een middeltje gebruiken en klaar". Schimmels zijn hardnekkig en vragen om veel aanpassingen, zoals je kunt lezen. Voor jou is de grootste taak weggelegd: volharden. Genezing kan soms wel een jaar duren.
ZWEETVOETEN / VOETSCHIMMEL / ZWEMMERSECZEEM
Zweetvoeten kunnen het gevolg zijn van voetschimmel of andersom. De penetrante, onaangename geur wordt als zeer hinderlijk ervaren. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijk tot een infectie leiden. Vraag de pedicure om advies.
Hoe kom ik er aan?
Schimmels komen bijna overal voor, maar vooral op de vloeren in openbare douches en zwembaden. Dit wordt dan vaak "zwemmerseczeem" genoemd. Deze benaming is echter strikt genomen niet juist; je hebt te maken met een voetschimmel en niet met eczeem.
Je huid komt regelmatig in aanraking met schimmels. Dat is op zich niet erg, want de bovenlaag van de gezonde huid is droog en vrij hard, waardoor je tegen schimmels wordt beschermd.
Maar als deze bovenlaag door water of zweet zacht is geworden, kunnen schimmels de huid wel makkelijker binnendringen. Ook het dragen van slecht ventilerende schoenen, zoals sportschoenen, werkschoenen en rubber laarzen maken de huid zacht, waardoor de huid kwetsbaarder is.
Een op de drie mensen in Nederland heeft regelmatig last van voetschimmel. Het is niet gevaarlijk maar wel besmettelijk.
En belangrijker: hoe kom ik er af?
Tips ter voorkoming en behandeling:
-
Droog je voeten goed af na het wassen en beperk het gebruik van zeep.
-
Draag elke dag schone sokken. Katoen en wol nemen het best zweet en vocht op.
-
Draag open schoenen of leren schoenen.
-
Draag altijd slippers in zwembaden en onder openbare douches.
-
Denk ook eens aan het douchematje bij je thuis; dit matje kan een besmettingsbron zijn, wanneer één van je huisgenoten een schimmel aan zijn of haar voeten heeft. Je kunt ook jezelf voortdurend herbesmetten! Verwijder het daarom.
-
Laat aangedane nagels bij een pedicure dun en glad frezen en behandel de nagels met een schimmeldodend product. Vergeet niet sokken en schoenen mee te behandelen. Je kunt jezelf makkelijk herbesmetten. De pedicure kan je verdere adviezen geven.
Het gaat hier niet om "een middeltje gebruiken en klaar". Schimmels zijn hardnekkig en vragen om veel aanpassingen, zoals je kunt lezen. Voor jou is de grootste taak weggelegd: volharden. Genezing kan soms wel een jaar duren.